Δευτέρα 8 Ιουνίου 2020

Μαρμαρωμένος βασιλιάς - Κωνσταντίνος Ρωμοσιός


Γράφτηκε από την 
marmarwmenos basiliasΟ Κωνσταντίνος Ρωμοσιός επιστρέφει με ένα καινούριο μυθιστόρημα. Ο τίτλος του βιβλίου «Μαρμαρωμένος Βασιλιάς» μπορεί να μας προϊδεάζει για το τι ακριβώς θα διαβάσουμε, πιστέψτε με όμως, ουδεμία σχέση έχει με τον μαρμαρωμένο βασιλιά που σας έρχεται πρώτος στο νου.
Ο κύριος Ρωμοσιός στο νέο του βιβλίο μας ταξιδεύει στο μυθικό Βασίλειο της Ηλιούπολης, μιας πόλης, ανεπτυγμένη σε όλους τους τομείς που θεωρείται το επίκεντρο σχεδόν όλων των Βασιλείων. Κανείς δεν μπορεί να παραβγεί την φήμη της, ούτε την λαμπερή ομορφιά της. Εκεί σε αυτό το Βασίλειο, θα γεννηθεί ο Λύκιος, ένας αθώος πρίγκιπας, που όμως οι Θεοί, έχουν στηρίξει το μέλλον τους στις πλάτες του.
Από ένα καλοσχεδιασμένο θα έλεγα, γύρισμα της Μοίρας, στο Βασίλειο της Ηλιούπολης θα εισχωρήσει το σκοτάδι, με το πρόσωπο της γοητευτικής Λαρίσα, ενός επικίνδυνου πλάσματος που δεν θα διστάσει να παγιδεύσει τον Λύκιο και να βάλει σκοπό της ζωής της, την εξόντωση του. Ο προδομένος πρίγκιπας, θα φύγει μακριά από την γενέτειρα του και από τους υπηκόους του. Όμως δεν θα τους εγκαταλείψει ποτέ. Γιατί ο Λύκιος θα επιστρέψει στην Ηλιούπολη, πιο δυνατός από ποτέ.
Σε όλη την ανάγνωση του βιβλίου, είχα την αίσθηση πως διάβαζα ένα πολύ καλογραμμένο παραμύθι για μεγάλους. Δεν υπάρχει σημείο στο κείμενο που να μην είναι κατανοητό ή να σε κάνει να βαριέσαι. Αντιθέτως οι τόσο ζωντανές περιγραφές του συγγραφέα, που ζωντάνευαν μέσα στο μυαλό μου καθώς διάβαζα, με έκαναν να νιώθω πολίτη της Ηλιούπολης. Πολλές φορές έπιασα τον εαυτό μου να εύχεται, να μπορούσε να είναι στο πλάι του Λύκιου κατά την διάρκεια του ταξιδιού του στο μαγεμένος δάσος, να καλπάζει μαζί με την Μόιρα και να πηγαίνει σε επικίνδυνες αποστολές με τον Κλείνο και τους άλλους αρχηγούς.
Ο Κωνσταντίνος Ρωμοσιός επιστρατεύει αρκετά στοιχεία από την ελληνική μυθολογία κάτι που εγώ προσωπικά, ως λάτρης της μυθολογίας, λάτρεψα από την πρώτη στιγμή. Γύρω από την ξακουστή φυλή του Αχιλλέα, τους Μυρμιδόνες, ο συγγραφέας πλέκει το παραμύθι του τόσο αριστοτεχνικά που σίγουρα πολλοί από εσάς που θα το διαβάσετε θα ανατρέξετε στην ιστορία μας, για να μάθετε περισσότερο για αυτά τα σπουδαία «μυρμήγκια» που εξελίχτηκαν σε μια από τις πιο δυναμικές φυλές της Ελληνικής ιστορίας. Θεοί και Τιτάνες, φίδια τέρατα με την μορφή ανθρώπων, Αμαζόνες μα και θαρραλέοι πολεμιστές, είναι λίγοι από τους χαρακτήρες που θα σας κρατήσουν συντροφιά καθ’ όλη την διάρκεια του βιβλίου.
Οι ήρωες του συγγραφέα δεν αναλώνονται σε μικρά καθημερινά πράγματα. Δεν σπαταλούν την ενεργεία τους με καταστάσεις που δεν έχουν ουσία. Παλεύουν για την πατρίδα τους, για όσα αγαπάνε, με θάρρος και πυγμή, δίνοντας ακόμα και την ίδια τους την ζωή χωρίς να το σκεφτούν δεύτερη φορά. Το ίδιο κάνει και ο Λύκιος, που από ένα άγουρο παιδαρέλι, στην αρχή του βιβλίου, γίνεται ο απόλυτος ηγεμόνας, ο απόλυτος βασιλιάς, ένας άνθρωπος που ο καθένας θα ακολουθούσε μέχρι τα πέρατα του κόσμου.
Αυτό που με στεναχώρησε ήταν ότι το βιβλίο τελείωσε πολύ γρήγορα. Δεν κατάλαβα το πότε έφτασα κιόλας στο τέλος του. Η μάχη των ηρώων με είχε συνεπάρει τόσο που λυπήθηκα όταν έφτασα στο τέλος του.
Ο «Μαρμαρωμένος Βασιλιάς» είναι ένα βιβλίο που θα το σύστηνα ανεπιφύλακτα σε όσους αγαπάνε τα ιστορικά μυθιστορήματα φαντασίας. Η ιστορία θα σας ρουφήξει τόσο πολύ στο ζουμί της, που θα παρακαλείτε να γίνεται μέρος της. Είμαι σίγουρη ότι θα το ευχαριστηθείτε.
Και μην ξεχνάτε, ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, στέκεται ακόμα περήφανος. Με το αινιγματικό χαμόγελο ζωγραφισμένο στα χείλη του και το χέρι στο ατσάλινο σπαθί του, είναι εκεί και προστατεύει τον λαό του από κάθε κακό, όσοι αιώνες κι αν περάσουν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου